Cozonac cu nuca si cu mac

Nu ma pot numi o mare specialista in ceea ce priveste aluaturile framantate, am incercat insa sa fac si primul meu cozonac. Reteta este simpla si gustoasa. Pentru a prepara aceasta bunatate aveti nevoie de:

1 pachet drojdie
2 oua
1 lingurita coaja de lamaie
1 lingurita sare
1 pahar de ulei
400 ml lapte
300 g zahar
nuca
mac
faina cat cuprinde

Cum procedam?
Incalzim putin laptele si in el dizolvam drojdia cu 2 linguri de zahar si il lasam la „dospit”.
Intr-un bol suficient de mare asezam faina, ouale, sarea, coaja de lamaie, 4 linguri de zahar si apoi adaugam laptele cu drojdia. Se amesteca pana ce devine un aluat omogen, adaugand ulei treptat. O vorba batraneasca spune ca aluatul de cozonac trebuie framantat pana ce „pica apa din grinda”, adica foarte mult.
Aluatul bine framantat il acoperim cu un prospop de bucatarie si il lasam la dospit aproximativ 30 – 40 minute.
Compozitia astfel obtinuta se imparte apoi in doua parti egale, iar din fiecare parte se intinde cate o foaie. Pe o parte asezam nuca si zahar, iar pe cealalta mac si zahar si le rulam. Foile astfel rulate le impletim, le asezam in tava si le mai lasam 30 – 40 minute la dospit. In tot acest timp incalzim cuptorul.
Despre gradele care ar trebui sa fie in cuptor nu va pot da multe indicatii pentru ca eu am un aragaz mai vechi pe care il reglez „dupa ochi” la un foc mai mic. Cert este ca eu am tinut cozonacul la copt cam 40 – 50 minute si uite ce a iesit:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s