Arta goblenului

Am descoperit goblenul acum multi ani de zile. La inceput a fost totul o joaca, o incercare de a ma juca pe panza cu acul si ata. Treptat, totul a devenit o pasiune. Desi nu mai sunt „en vogue”, mie imi plac foarte mult. Este fascinant sa vezi cum cu ajutorul unui simplu ac reusesti sa realizezi tablouri parca pictate.

Iata definitia goblenului conform DEX:

GOBLÉN, goblenuri, s. n. Tapiserie, broderie sau țesătură artistică făcută din fire colorate, reprezentând o imagine plastică. – Din fr. [manufacture des] Gobelins (n. pr.).

Goblenul este un gen de tapiserie denumit astfel dupa produsele manufacturii Gobelins un vestit centru francez de arta decorativa. Gobelins se dezvolta, incepand din secolul al XVII-lea, avand la baza, mai intai, manufacturi in care lucrau maestri flamanzi. In a doua jumatate a secolului al XVII-lea, la sugestia ministrului Colbert, atelierele au capatat denumirea de manufactura regala si au fost puse sub conducerea primului pictor al curtii, Charles Le Brun. Tapiseriile acestei manufacturi se executau dupa cartoanele-proiect ale unor celebri artisti, precum si ale unor artisti specializati in pictura decorativa: N. Mignard, Antoine si Charles Coypel, Audran le Jeune, Watteau, Boucher, J.F.Raffaeli, Monet s.a.
        Pentru tapiseriile de Gobelins se utilizau subiecte mitologice si istorice, peisaje si motive vegetale stilizate, se transpuneau tablouri celebre sau proiecte originale cu caracter decorativ. In secolul XX atelierele sunt cunoscute sub denumirea de Manufactura Nationala Gobelins.

Anunțuri

2 gânduri despre “Arta goblenului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s